好味、免焗、超易整! OREO 士多啤梨芝士凍餅

古語有云:「擰一擰,舐一舐,再浸一浸」,就有美味無窮的歡聚時刻,可見 OREO 何其厲害。(唔係講笑,原來 OREO 唔驚唔覺已經面世超過100年!歷史悠久!)現代人把 OREO 的美味發揚光大,加入雪糕、蛋糕等甜品中,令大家可品嚐到另一層次 OREO 味道。所以,有次家人看著那一大堆的 OREO,質問我:「鍾意食都唔使買咁多架!買咁多做乜啫?」我輕輕的回答:「做乜?造餅囉。」

無蛋免焗 步驟簡單

Creamy cheesecake with chocolate Oreo biscuits and strawberries.
OREO 的味道和口感俱佳,所以加入甜品裡都有好效果,當中有一款 OREO 芝士凍餅,非常易整,連焗爐都不用,就可以做出一款好味甜品,再花點心思加點個人喜愛的配料或生果,又靚又好味;手勢好一點的,當做生日蛋糕般送朋友都絕不失禮!馬上看看材料和做法吧。
材料:
OREO 夾心餅 x 15-18塊
淡牛油 20g
忌廉芝士 150g
淡忌廉 150g(此份量不包括餅面裝飾用淡忌廉)
煮食紙(牛油紙)
士多啤梨 x 6粒

iStock_000029584610_Full_re做法:
1. 先把忌廉芝士於室溫下放至軟身。
2. 把 OREO 餅的夾心餡料刮出,令餅乾和餡料分開。
3. 把餅乾搗碎,其中一半搗得較幼細如沙狀(做餅底用),另一半則可搗至粗粒狀(做餅餡用)。
4. 把牛油煮溶,加入餅底用的沙狀OREO碎中攪勻。
5. 在蛋糕模具(6-9吋)的底舖上牛油紙,把剛攪勻的「餅底用OREO碎」倒入模具,用湯匙稍為用力壓實,完成後放入雪櫃(至少10分鐘)。
5069211186. 把剛才剩下的另一半OREO粗粒餅碎,加入已放軟的忌廉芝士中,攪勻後先放一旁。
7. 用打蛋器,把淡忌廉打至企身(體積大約發大一倍)。加入已混入粗粒OREO餅碎的忌廉芝士中,再攪勻。
8. 把雪櫃裡那個冷凍的餅底和模具拿出,再把剛打好的餅餡倒入模具中,掃平餅面。以保鮮紙包好,放入雪櫃,雪至硬身(約3小時),基本上已完成。
9.  享用前,喜歡士多啤梨的話,在餅面唧上忌廉作裝飾,再放上新鮮士多啤梨(或其它鮮果或配料)。


小貼士:
– 雪好之後,剛拿出來時餅身會較硬,建議先放室溫約20分鐘,令餅身稍微回軟才享用。
– 把凍餅從模具中托出時,先利用熱毛巾圍著模具熱敷一會,再用牙簽或小刀,圍邊繞一圈,可以令凍餅輕易從模具「甩底」托出。
– 熱愛OREO的你,在享用前可再在餅面加上碎塊的OREO餅乾,令人一看上去已經聯想到軟滑凍餅加上脆口OREO的超正口感。

奧利奧 - 朱古力夾心餅 - 雲呢嗱味奧利奧 - 朱古力夾心餅 - 士多啤梨味奧利奧 - 朱古力奶油椰香夾心餅乾奧利奧 - 金裝雲呢嗱味夾心餅奧利奧 - 朱古力夾心餅 - 花生及朱古力味

按入這裡,馬上到 HKTVmall 選購超過二十款 OREO 產品!

其實 OREO 本身已經好食,無論是剩食、浸牛奶/朱古力奶,又或搗碎後灑上雪糕,吃起來都已經好滿足。但作為一名為食怪(係呀,你呀,唔使扮嘢),當然可以想出更多精采食法。發揮你的創意,只要你喜歡,用蜜瓜、香蕉、朱古力豆,甚至榴槤做材料都可以,又或是你想再突破一點,試試放叉燒或燒鵝脾上去亦得,我會很期待你的試食報告……