學毛記改歌:《牛肉是怎樣熟成的》?

好葡萄呀!估唔到擒晚老細竟然有飛入場睇毛記分獎禮!其實小編真係好欣賞毛記嗰啲二次創作歌詞,為咗向佢哋致敬,我哋立即拎咗何韻詩擒晚發表嘅「二創新歌」《廢鐵是怎樣煉成的》chorus嚟三次創作,歌名叫《牛肉是怎樣熟成的》,一齊跟住唱啦:

「經風乾的處理 這嚿牛極滋味
平凡嘅肉没法比
卻竟可抵到你唔信 Thank you維基
没有你百幾蚊 實唔OK…」

原來大家一直食緊熟成食品!

所謂牛肉熟成,其實係一種加工處理牛肉嘅過程。原來同芝士、葡萄酒一樣,牛肉經過熟成可以增添美味,提升牛肉嫩度(Tenderness)、風味(Flavor)同肉汁含量(Juicy),而熟成牛肉一般分為乾式熟成牛肉(Dry-aged beef)同濕式熟成牛肉(Wet-aged beef)兩種。

熟成牛肉就係較高質素嘅保證!

article 4.PNG

乾式熟成牛肉(Dry-aged beef),係指吊掛並經過幾個禮拜風乾後嘅牛肉,以牛本身所含嘅蛋白酵素,將牛肉纖維分解收細,令肉質自然軟化,肉味更濃郁、肉汁更豐富。通常只有較高等級嘅牛肉先會以乾式熟成方式處理,因為需要牛肉富含豐富同均勻分佈嘅脂肪。

超平價嘆到英國皇室御用熟成牛肉?

質素咁高,乾式熟成牛肉當然比一般牛肉貴,不過機會嚟啦!而家HKTVmall推出嘅$99劏雞還神套餐」,當中嘅Set C — 啖啖肉激平套餐,裡面就有「英國 Donald Russell 乾式熟成21日牛西冷扒」!Donald Russell係英國皇室御用牌子,今次原裝直送香港,每件牛扒均用人手切割,絕不破壞牛扒本身纖維,影響口感。

image00.png

睇到上面個皇室御用嘜頭已經係信心保證啦!(截圖自Donald Russell官網)

睇返買家評語,真係一面倒讚不絕口!套餐原價$343.6,宜家只賣$99,足足慳成$244.6,仲可以賺$9.9 Mall Dollar下次用!供應期有限,即上HKTVmall買啦:buy button_R1.png

封面圖片來源:100毛Facebook

(最後更新: 12/1/2016)